Apie
Grojaraščiai
Registruotis
6

IDEEËN EN KANSEN

Prisijungti
ApžvalgaŽenkliukaiPripažinimai

IDEEËN EN KANSEN

Prisijungti

Apie

Ondernemende mensen
Ondernemende mensen zijn erg belangrijk voor de samenleving, het bedrijfsleven, het onderwijs en vele andere gebieden. Waarom? Omdat ze initiatief tonen, de nodige moed hebben, beslissingen nemen en verantwoordelijkheid tonen.

Ondernemende mensen zien kansen en houden er niet van om dingen te houden zoals ze waren wanneer dit niet werkt. Ondernemende mensen
 • maken hun eigen plan en handelen daarnaar
 • zijn goed op de hoogte van relevante ontwikkelingen in de omgeving en gebruiken deze kennis effectief
 • hebben oog voor de effecten van (eigen) besluitvorming
 • willen continu het beste uit zichzelf en hun projecten en initiatieven halen
 • kunnen door middel van argumentatie, persoonlijk overwicht en tact de instemming van anderen krijgen voor een standpunt
 • identificeren en onderzoeken de wensen en behoeften van anderen en handelen hiernaar
 • bekijken situaties vanuit verschillende hoeken en denken buiten de kaders
 • weten dingen te combineren en verbindingen te leggen
 • overleggen met anderen en weten anderen via netwerken te vinden en te betrekken

Definitie van ondernemende mensen: 'het vermogen om ideeën om te zetten in daden die waarde genereren voor iemand anders dan zichzelf.'*

Om nog ondernemender te worden, of om de ondernemende kant in jouzelf te ontdekken zijn 3 learning playlists ontwikkeld:
1. Ideeën en kansen
2. Middelen
3. Actie

Entrecomp (Entrepreneurship Competence Framework) definieert de ondernemend zijn als een vaardigheid, die van toepassing is op alle levenssferen: van het koesteren van persoonlijke ontwikkeling, tot actief deelnemen aan de samenleving, tot het (her)intreden op de arbeidsmarkt als werknemer of als zelfstandige (cultureel, sociaal of commercieel). EntreComp wordt in deze Learning Playlist gebruikt om via Open Badges te definiëren waar je aan hebt gewerkt tijdens deze Learning Playlist.

Waarom deze playlist doen?
Om te begrijpen hoe je de ondernemerskenmerken en -vaardigheden in jezelf kunt herkennen en versterken. En om je ervan bewust te zijn hoe je hiervan kunt profiteren.
Binnen deze Learning Playlist werk je aan het vermogen om ideeën en kansen te identificeren en te ontwikkelen.
Activiteit 1, Kansen spotten: je oefent in deze activiteit hoe je jouw verbeeldingskracht en vaardigheden kunt gebruiken om kansen te identificeren en daarmee waarde creëert.
Activiteit 2, Creativiteit: Ontwikkel creatieve en doelgerichte ideeën.
Activiteit 3, Visie: Werk aan je visie op de toekomst.
Activiteit 4, Ideeën waarderen: Haal het meeste uit ideeën en kansen.
Activiteit 5, Ethisch en duurzaam denken: de gevolgen en impact van ideeën, kansen en acties beoordelen.
Voor elke voltooide activiteit kun je een Open Badge verdienen. Wanneer alle stappen zijn voltooid, verdien je de Ideeën en Kansen-Playlist badge.

Veel succes en veel plezier!

Er zijn twee andere Playlisten waar je kunt leren en laten zien hoe je ondernemend kunt zijn:
 • Learning Playlist Actie
 • Learning Playlist Entrecomp Middelen

* : The Entrepreneurship Competence Framework, JCR Science for policy report, 2016, pagina 10


Baigti renginius

Atlikite šias veiklas, gaukite ženkliukus ir pamatysite grojaraščio progresą
KANSEN SPOTTEN
Privaloma
3 valandos
Peržiūrėti visą veiklą

Apie

De vaardigheid Creativiteit is belangrijk omdat het ons helpt verschillende ideeën en mogelijkheden te ontwikkelen om voor iets of iemand waarde te creëren, inclusief betere oplossingen voor bestaande en nieuwe uitdagingen die we tegenkomen. Het stimuleert ons om innovatieve benaderingen te verkennen, te experimenteren en kennis en middelen te combineren om waardevolle effecten te bereiken.
Als persoon met ondernemersvaardigheden bekijk je situaties vanuit verschillende hoeken en denk je buiten de bestaande paden. Iemand die creatief is, kan:
 • nieuwe manieren ontdekken om al bestaande middelen te gebruiken.
 • alleen en als onderdeel van een team ideeën ontwikkelen die waarde creëren voor anderen.
 • problemen op een open manier onderzoeken om meerdere oplossingsmogelijkheden te vinden.
 • bestaande producten, diensten en processen verbeteren, zodat ze beter voldoen aan behoeften van de doelgroep.
 • beschrijven hoe sommige innovaties de samenleving hebben getransformeerd

Creativiteit is iets dat je op veel manieren kunt verbeteren. Je kunt creatiever worden door samen te werken of door iets te doen waar je echt van houdt. Inspiratie halen uit rolmodellen binnen maar ook buiten je doelgroep of branche. Maar je kunt je creativiteit ook verbeteren door gewoon eens even helemaal niets te doen, echt los te koppelen van alles wat je bezighoudt. Bijvoorbeeld een stuk te gaan wandelen in de natuur.

Bouwstenen van creativiteit zijn:
1. Wees nieuwsgierig en open
2. Ontwikkel ideeën
3. Definieer problemen
4. Genereer waarde
5. Wees innovatief

Nieuwsgierig en open
Nieuwsgierigheid ontstaat wanneer we ons realiseren dat we iets nog niet weten, maar wel willen weten. Wanneer nieuwsgierigheid wordt gewekt, gaan onze hersenen aan de slag en versterken de verbindingen die in de hersenen aanwezig zijn. Iemand die ruimdenkend is, zal minder snel worden gehinderd door zijn overtuigingen of ervaringen uit het verleden. Wanneer je de wereld met een open geest tegemoet treedt, sta je open voor nieuwe ideeën, ervaringen, theorieën, mensen en manieren van leven. 4 redenen waarom nieuwsgierigheid belangrijk is en hoe deze te ontwikkelen.

Ideeën ontwikkelen
Creativiteit wordt snel geassocieerd met fantasie en verbeelding. Die associatie is heel terecht: wanneer je een rijke fantasie hebt en je makkelijk dingen kunt voorstellen, leidt dat al snel tot veel verschillende ideeën. Dit werkt echter alleen echt als er een diepgeworteld realiteitsgevoel is. Als je nieuwe ideeën wilt opdoen, helpt het wanneer je ontspannen bent. De beste ideeën krijg je als je niets 'moet' doen en je goed in je vel voelt. Stress zorgt ervoor dat je focus heel klein wordt. Als je je ontspannen voelt, zie je meer, veel meer mogelijkheden. Hier is een Japanse manier om stress in 5 minuten te verlichten.

Definieer problemen
Is er een probleem? Maak bij het beschrijven van het probleem onderscheidt tussen de feiten (relaties tussen oorzaken en gevolgen) enerzijds en de waardering van die feiten anderzijds. De feiten zijn voor iedereen hetzelfde, hun waardering hangt af van de interesses die men heeft en de waarden die men hanteert. En die kunnen per partij verschillen. Gewoon omdat het kan, even een song over een probleem: Problem - Ariana Granda ft. Iggy Azalea

Waarde genereren
Het ontwikkelen van waarde voor iets of iemand is makkelijker wanneer je een verhaal maakt over de waarde die je wilt creëren. Onze waarden zijn belangrijk omdat ze ons helpen groeien en ontwikkelen. Ze helpen ons de toekomst te creëren die we willen ervaren. Wanneer waarden in een groep worden gedeeld, zorgt dat voor sociale betrokkenheid in een groep of organisatie.

Wees innovatief
Innovatie is beginnen met een nieuw idee, een nieuwe methode of een nieuw product. Innovaties kunnen een samenleving veranderen. Wil je andere voorbeelden zien van innovatief zijn, kijk dan eens naar door wie de innovatie bluetooth is bedacht.

Oefen je creativiteit in de volgende micro-leeractiviteiten en verdien de badges: De Nieuwsgierige Creatiever Jij, De Innovatieve Transformer en De Probleem Definieerder.

Gauk veiklos ženkliuką

DE NIEUWSGIERIGE CREATIEVE JIJ Gauk šį ženkliuką

Ženkliuko informacijaPripažinimas
De eigenaar van deze De nieuwsgierige creatieve jij -badge:

 • is nieuwsgierig en open
 • heeft verschillende ideeën ontwikkeld
 • is aantoonbaar innovatief

De houder van deze badge heeft zelfstandig en in samenwerking met anderen, gewerkt aan de vaardigheid Creativiteit die aansluit bij het gebied Ideeën en Kansen (basisniveau) van EntreComp, het European Entrepreneurial Competence framework om het ondernemersvermogen van Europese burgers en organisaties te verbeteren.

Hoe de houder van deze badge aan deze vaardigheden heeft gewerkt, is te zien aan de bewijzen in de badgetaken. Een coach de voltooide taken beoordeeld.

Norėdami gauti ženkliuką, turite atlikti 1 užduotį
Užduotys
Užduotis nr.1
Įrodymus patikrino: vienas renginio organizatorius
De creatieve jij: Dit is een optionele taak, deze is alleen in het Engels mogelijk, maar wel erg leuk om te doen!
Ontdek je creatieve talenten en je creatieve karakter door de online vragenlijst www.mycreativetype.com in te vullen. Deel je resultaten hier.
Užduotis nr.2
Įrodymus patikrino: vienas renginio organizatorius
Nieuwsgierigheid ontstaat wanneer we ons realiseren dat we iets nog niet weten, maar het graag willen weten. Wanneer nieuwsgierigheid wordt gewekt, gaan onze hersenen aan de slag en versterken de verbindingen in de hersenen.

Om je hersens aan het werk te krijgen:
Bedenk 25 verschillende mogelijkheden waar een lepel voor kan dienen. In deze 25 mag ‘eten met een lepel’ niet zitten. Wanneer je jezelf een beetje onder druk wilt zetten, kun je zelfs een alarm op 5 minuten zetten. Deel je lijst hier.

Įgūdžiai

EntreComp
#Design value
EntreComp
#Be accountable
EntreComp
#Guide action
EntreComp
#Analyse the context
EntreComp
#Be innovative
EntreComp
#Define problems
EntreComp
#Be curious and open
EntreComp
#Think sustainably
EntreComp
#Assess impact
EntreComp
#Behave ethically
EntreComp
#Recognise the value of ideas
EntreComp
#Imagine
EntreComp
#Identify, create and seize opportunities
EntreComp
#Focus on challenges
EntreComp
#Uncover needs
EntreComp
#Share and protect ideas
EntreComp
#Develop ideas
EntreComp
#Think strategically
Renginiai: 5
Pradėta: 5
Pabaigė grojaraštį: 0
Laikas pabaigti: 15 valandų
Dalintis:

Organizatoriai

VIBE Breda
Badgecraft palaiko šią platformą ir plėtoja ją kartu su pagrindinėmis švietimo organizacijomis. Europos Sąjungos programa Erasmus+ dalinai finansavo pirmosios platformos versijos sukūrimą. Susisiekite su mumis support@badgecraft.eu.
Platforma
Pakeisti į kitą kalbą:
Dalinai finansuojamas iš Europos Sąjungos programos Erasmus+
PradinisŽemėlapisVeiklosGrojaraščiai