Apie
Grojaraščiai
Registruotis
1

ETHISCH EN DUURZAAM DENKEN

Prisijungti
ApžvalgaŽenkliukaiPripažinimai

ETHISCH EN DUURZAAM DENKEN

Prisijungti

Apie

'Ethisch en duurzaam denken' gaat over het beoordelen van de gevolgen en het effect van ideeen op de doelgroep, de markt, de samenleving en het milieu. Ethisch en duurzaam denken zet ons aan om na te denken over hoe duurzaam onze sociale, culturele, ecologische, maatschappelijke en/of economische doelstellingen op lange termijn zijn. Daarnaast denk je ook na over de gekozen handelwijze. Maar bovenal helpt ethisch en duurzaam denken ons om verantwoord te handelen.

Deze vaardigheden zijn wat je kunt herkennen en erkennen door deze Ethisch en Duurzaam Denken activiteit:
 • Ik kan in mijn eigen woorden het belang van integriteit en ethische waarden omschrijven
 • Ik herken voorbeelden van milieuvriendelijk gedrag van bedrijven voor de samenleving als geheel
 • Ik kan het verschil zien tussen de impact van een waardecreërende activiteit op de doelgroep en de bredere impact op de samenleving.
Doe wat het juiste is, niet wat het gemakkelijkste is

Ethisch
Ethiek is een systeem van morele principes. Welke beslissingen maak je over hoe je jouw leven kunt leiden. Ethiek helpt mensen bijvoorbeeld om de waarheid te vertellen, medeleven te tonen, loyaliteit te tonen of beloften na te komen. Of om iemand te helpen die ondersteuning nodig heeft. Ethiek helpt ook om te voorkomen dat mensen stele of bedriegen of erger nog, anderen verkrachten of vermoorden.

Goede vragen die je jezelf in elke situatie kunt stellen om te bepalen of je jouw ethische normen volgt, wordt beschreven door Cortland:
 • 'De Gouden Regel Test: Zou ik willen dat mensen mij dit aandoen?
 • De waarheidstest: vertegenwoordigt deze actie de hele waarheid en niets anders dan de waarheid?
 • De wat-als-iedereen-dit-deed-test: zou ik willen dat iedereen dit zou doen (liegen, bedriegen, stelen, de school vervuilen, enz.)? Zou ik in zo'n wereld willen leven?
 • De ouders Test: Hoe zouden mijn ouders zich voelen als ze erachter zouden komen dat ik dit deed? Welk advies zouden ze me geven als ik hen zou vragen of ik iets moet doen?
 • De religie test: als ik religieuze overtuigingen heb, hoe zijn deze dan van toepassing op deze actie? Wat zou een gerespecteerd lid van mijn religie adviseren? Zijn er religieuze teksten waaruit ik kan putten als leidraad?
 • De gewetens test: gaat dit tegen mijn geweten in? Zal ik me daarna schuldig voelen?
 • De gevolgen test: Heeft deze actie nu of in de toekomst slechte gevolgen, zoals schade aan relaties of verlies van zelfrespect? Zou ik hier spijt van kunnen krijgen?
 • De voorpagina test: hoe zou ik me voelen als mijn acties op de voorpagina van mijn geboorteplaats krant zouden worden vermeld?'

Duurzaam
Duurzaam zijn betekent dat je voorziet in de behoeften van wat je nu nodig hebt, maar zonder de toekomstige generaties een strijd hoeven te leveren om in hun behoeften te voorzien.
Unesco schrijft: 'Er zijn vier dimensies van duurzame ontwikkeling – samenleving, milieu, cultuur en economie – die met elkaar verweven zijn. Duurzaamheid is een paradigma voor het denken over de toekomst waarin milieu-, maatschappelijke en economische overwegingen worden afgewogen bij het streven naar een betere kwaliteit van leven. Een welvarende samenleving is bijvoorbeeld afhankelijk van een gezonde omgeving om haar burgers te voorzien van voedsel en hulpbronnen, veilig drinkwater en schone lucht.'

Ethisch en duurzaam denken
Ethisch en duurzaam denken betekent dat je de gevolgen en impact van ideeën, kansen en acties moet inschatten. Jouw houding, gedrag, waarden en mentaliteit zijn erg belangrijk om ethische beslissingen te nemen en duurzaam te handelen. Typisch, een ethisch denkende persoon heeft niet alleen winst, maar ook de mensen en de planeet in gedachten.

Impact
Impact betekent de gevolgen, invloed of het effect van een situatie op iets of iemand. Het is de verandering die optreedt als gevolg van die situatie. Het woord impact wordt veelvuldig gebruikt op bijvoorbeeld websites, in jaarverslagen en vacatureteksten. Je hebt impactvolle organisaties, maar ook trainingen met impact, impactvolle reizen en opleidingen waarmee je je persoonlijke impact kunt vergroten. “Impact” staat altijd voor iets goeds en positiefs. Maar het kan ook negatief zijn. Misschien is de beste conclusie om te zeggen 'impact is iets dat er zonder jou niet zou zijn'.

Impact op de samenleving
Duurzaamheid van jouw impact. Het is erg belangrijk om te gaan voor positieve systeemverandering en niet alleen voor kortetermijneffecten. Door goed onderzoek te doen naar je eigen impact, kom je erachter of je ook op de lange termijn het verschil maakt, in je samenleving, doelgroep, organisatie of anders.

Bij het volgen van de micro-leeractiviteiten op basis van bovenstaande vaardigheden kun je de volgende badge verdienen: Ethisch en duurzaam handelen


Gauk veiklos ženkliuką

ETHISCH EN DUURZAAM DENKER Gauk šį ženkliuką

Ženkliuko informacijaPripažinimas
De eigenaar van deze badge heeft laten zien zich ethisch te gedragen, duurzaam te denken en de impact te beoordelen.

De houder van deze badge heeft zelfstandig en in samenwerking met vakgenoten gewerkt aan de vaardigheid 'Ethisch en duurzaam denken' die aansluit op het gebied van Ideeën en Kansen. En gewerkt aan:
 • In eigen woorden het belang van integriteit en ethische waarden beschrijven
 • herkennen van voorbeelden van milieuvriendelijk gedrag van bedrijven dat waarde creëert voor de samenleving als geheel
 • het verschil maken tussen de impact van een waardecreërende activiteit op de doeldoel en de bredere impact op de samenleving.

Hoe de houder van deze badge aan deze vaardigheden heeft gewerkt, is te zien aan de bewijzen in de badgetaken. Een coach heeft de voltooide taken beoordeeld.

Deze badge maakt deel uit van Entrecomp, het Europese kader voor ondernemerscompetentie om het ondernemersvermogen van Europese burgers en organisaties te verbeteren.

Užduotys
Užduotis nr.1
Įrodymus patikrino: vienas renginio organizatorius
Stap 1: Voltooi de test!
 • Wat vond je van de test?
 • Waarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de integriteit en ethische waarden van jezelf en anderen?
 • Schrijf in je eigen woorden op wat het belang van integriteit is
 • schrijf in je eigen woorden op wat het belang is van ethische waarde

Stap 2: Bekijk de website ethisch handelen en duurzaamheid op de werkvloer
 • Zoek dan in jouw doelgroep een voorbeeld van milieuvriendelijk gedrag dat waarde creëert voor de samenleving als geheel.
 • Welke voordelen hebben ze voor de samenleving?
 • Geef een voorbeeld waaruit blijkt dat je weet wat milieuwvriendelijk gedrag van bedrijven voor de samenleving is
 • geef een voorbeeld waaruit te zien is wat het verschil is tussen de impact van waardecreerende activiteit op de doelgroep anders is dan de inmpact op de bredere samenleving.


Įgūdžiai

EntreComp
#Behave ethically
EntreComp
#Think sustainably
EntreComp
#Assess impact
EntreComp
#Be accountable
Pasiruošimas darbui ir karjerai
Pridėjo į grojaraštį (1)
Laikas pabaigti: 3 valandos
Dalintis:

Organizatoriai

VIBE Breda

Panaudota grojaraščiuose

IDEEËN EN KANSEN
VIBE Breda
Sukurta Vibe learning platform
Badgecraft palaiko šią platformą ir plėtoja ją kartu su pagrindinėmis švietimo organizacijomis. Europos Sąjungos programa Erasmus+ dalinai finansavo pirmosios platformos versijos sukūrimą. Susisiekite su mumis support@badgecraft.eu.
Platforma
Pakeisti į kitą kalbą:
Dalinai finansuojamas iš Europos Sąjungos programos Erasmus+
PradinisŽemėlapisVeiklosGrojaraščiai