О нас
Плейлисты
Зарегистрироваться
6

Digitale vaardigheden

Присоединяйтесь
ОбзорБейджиПодтверждения

Digitale vaardigheden

Присоединяйтесь

Содержание

Digitale competentie gaat over het zelfverzekerd, kritisch en verantwoord gebruik maken van digitale technologieën voor educatieve, professionele en maatschappelijke doeleinden. Het is van cruciaal belang dat we deze vaardigheden ontwikkelen, aangezien we leven in een steeds digitalere wereld waarbij technologieën een belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven. Het omvat niet alleen het begrijpen van informatie- en datageletterdheid, communicatie en samenwerking, mediageletterdheid en digitale contentcreatie, maar ook belangrijke aspecten zoals veiligheid (waaronder digitaal welzijn en competenties in verband met cyberbeveiliging), kwesties in verband met intellectueel eigendom, problemen oplossen en kritisch denken.
Het beheersen van digitale competenties stelt ons in staat om meer geïnformeerde beslissingen te nemen en effectief te communiceren in de digitale wereld, wat onmisbaar is in onze huidige samenleving.

Мероприятия для завершения

Complete the following activities, earn badges and you will see your playlist progress updated
Informatie- en datageletterdheid
Обязательно
Неизвестная продолжительность
View full activity

Содержание

Communicatie en samenwerking via digitale technologieën is tegenwoordig van groot belang. Hiermee bedoelen we dat je via je computer, tablet of telefoon kunt praten met anderen, samenwerken aan projecten en deelnemen aan online gemeenschappen. Dit is handig voor het werk, studie of om simpelweg contact te onderhouden met vrienden en familie.
Het gaat niet alleen om praten en samenwerken. Het is ook belangrijk om te weten hoe je jezelf presenteert op het internet. Met digitale technologieën kun je een digitaal profiel maken en dit delen met anderen. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld een sollicitatie of om nieuwe mensen te ontmoeten.
Een ander belangrijk punt is om te weten hoe je jezelf kunt beschermen op het internet en hoe je jouw digitale identiteit en reputatie kunt beheren. Dit betekent dat je bewust moet zijn van wat je deelt op het internet en wie er toegang heeft tot jouw persoonlijke gegevens.
Het mooie aan digitale technologieën is dat ze ons de mogelijkheid bieden om deel te nemen aan de samenleving via openbare en particuliere digitale diensten. Hierdoor kunnen we ons actief inzetten als burgers en onze stem laten horen over onderwerpen die belangrijk zijn voor ons en onze gemeenschap.
Kortom, communicatie en samenwerking via digitale technologieën bieden veel mogelijkheden en kansen. Het is belangrijk om hier bewust mee om te gaan, zodat we het beste uit deze mogelijkheden kunnen halen en tegelijkertijd onze privacy en veiligheid kunnen waarborgen.

Wat is digitale technologie
Digitale technologie is het gebruik van elektronica, zoals computers, smartphones en tablets, om informatie op te slaan, te verwerken en te delen. Het gaat om de software, programma's en apps die we gebruiken om met elkaar te communiceren, online informatie te vinden en te delen, en om ons dagelijks leven te vergemakkelijken. Digitale technologie heeft ons veel mogelijkheden gegeven, zoals het snel en eenvoudig vinden van informatie, het communiceren met mensen over de hele wereld en het online kopen van producten en diensten. Het kan soms lastig zijn om er mee om te gaan, maar door oefening en het leren van digitale vaardigheden kun je er steeds beter mee overweg en kan het je leven op vele manieren verrijken.

De Communicatie en samenwerken competenties
2.1 Interactie met behulp van digitale technologie

2.1 De interactie met anderen aangaan met behulp van verschillende digitale technologieën en begrijpen welke digitale communicatiemiddelen geschikt voor een bepaalde context zijn.
2.2 Delen met behulp van digitale technologie

2.2 Het delen van data, informatie en digitale content met anderen met behulp van geschikte digitale technologie. Het optreden als tussenpersoon en het op de hoogte zijn van werkwijzen met betrekking tot bron- en naamsvermeldingen.
2.3 Actief burgerschap met behulp van digitale technologie

2.3 Het deelnemen aan de samenleving door middel van publieke en private digitale diensten. Het zoeken naar mogelijkheden tot het vergroten van zelfredzaamheid en participatief burgerschap met behulp van daarvoor geschikte digitale technologie. 
2.4 Samenwerken met behulp van digitale technologie

2.4 Het gebruiken van digitale tools en technologieën voor samenwerkingsprocessen en voor co-constructie en co-creatie van data, bronnen en kennis. 
2.5 Netiquette

2.5 Het bewust zijn van gedragsnormen en knowhow bij het gebruik van digitale technologie en interactie in digitale omgevingen. Het aanpassen van communicatiestrategieën aan het specifieke publiek en het bewust zijn van culturele en generationele diversiteit in digitale omgevingen. 

Open Badges
Ben jij klaar om nieuwe vaardigheden te leren en een Open Badge te verdienen? Of je nu liever zelfstandig werkt of begeleiding nodig hebt, er zijn talloze manieren om aan de slag te gaan. Het mooie is dat jij zelf mag kiezen waar je je op wilt richten, gebaseerd op je eigen interesses en passies.
Er zijn vele manieren om deze vaardigheden te demonstreren en je krijgt de vrijheid om verschillende opties te verkennen die het best bij jou passen. Het mooie aan deze competenties is dat ze allemaal uit vier verschillende beheersingslevels bestaan. Dit betekent dat je voor elke competentie de kans hebt om op maar liefst vier verschillende levels een Open Badge te verdienen. Zodra je vertrouwen hebt in je vaardigheden, is het tijd om deze te laten zien aan je coach of werkbegeleider. Wanneer je jouw beheersing hebt bewezen, wordt de Open Badge met trots aan je toegekend. Waar wacht je nog op? Laten we samen aan de slag gaan met het ontdekken en ontwikkelen van jouw competenties!

Andere belangrijke vaardigheden
Door je digitale vaardigheden te versterken laat je niet alleen de digitale vaardigheden zien, maar ook andere belangrijke vaardigheden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om goed te kunnen lezen op papier en op het scherm. Ook moet je weten hoe je je verantwoordelijk kunt gedragen als burger en hoe je volledig kunt deelnemen aan het maatschappelijke en sociale leven.
Wanneer je in staat bent om traditionele en nieuwe vormen van media te gebruiken, kritisch te beoordelen en er goed mee om te gaan, dan heb je ook gewerkt aan de competentie 'burgerschap'. Want het is belangrijk om te begrijpen wat de rol en functies van media zijn in democratische samenlevingen.
Dus door digitale vaardigheden te ontwikkelen, kun je niet alleen beter gebruik maken van digitale technologieën, maar kun je ook beter meedoen in de maatschappij en een verantwoordelijke burger zijn. Het is dus echt de moeite waard om digitale vaardigheden te blijven ontwikkelen en toe te passen.

Get activity badge

Interactie met behulp van digitale technologie Get this badge

Информация по бейджуПодтверждения
De badgehouder heeft bewezen toegewijd en competent de competentie Communicatie en samenwerking: Interactie met behulp van digitale technologie te beheersen. Met trots kan hij of zij de volgende resultaten en vaardigheden aantonen:

De interactie met anderen aangaan met behulp van verschillende digitale technologieën en begrijpen welke digitale communicatiemiddelen geschikt voor een bepaalde context zijn.

Op basisniveau, zelfstandig en waar nodig met passende begeleiding, kan ik:
  • eenvoudige digitale technologieën voor interactie selecteren;
  • geschikte eenvoudige communicatiemiddelen voor een bepaalde context herkennen.
(c) DigComp 2.2

Deze prestaties zijn in samenspraak met de badgehouder erkend en beloond door de coach en werkbegeleider, die de badge hebben uitgegeven als teken van de prestaties van de badgehouder.
Of jij als lezer van deze badge nu een werkgever bent die op zoek is naar een persoon met digitale vaardigheden, of iemand die zijn of haar vaardigheden wil aantonen en versterken, deze badge is een duidelijk teken van digitale kennis en vaardigheden.
Задания
Задание номер 1
Выдан организатором или посредством сканирования QR-кода
Maak een plan met jouw coach over welke taken jij gaat uitvoeren om de volgende vaardigheden onder controle te krijgen.
  • eenvoudige digitale technologieën voor interactie selecteren;
  • geschikte eenvoudige communicatiemiddelen voor een bepaalde context herkennen.

Voorbeelden om deze vaardigheden te ontwikkelen:
  • Stel je voor dat je een team hebt dat op afstand werkt aan een project. Het is belangrijk dat je goede communicatiemiddelen kiest om ervoor te zorgen dat je team effectief samenwerkt. Een eenvoudige digitale technologie om te overwegen is bijvoorbeeld een instant messaging-app zoals Slack of WhatsApp. Dit is een geweldige manier om snel berichten te versturen en informatie uit te wisselen zonder tijd te verspillen aan e-mails of telefoongesprekken. Maar als je iets meer diepgaande communicatie nodig hebt, zou je kunnen overwegen om een videoconferentieplatform zoals Zoom te gebruiken. Dit stelt je in staat om virtueel met je team te vergaderen en je ideeën en voortgang te delen alsof je fysiek bij elkaar bent.
  • Het is ook belangrijk om de context van je communicatie te overwegen bij het kiezen van de juiste communicatiemiddelen. Bijvoorbeeld, als je een snelle vraag hebt voor een teamlid, dan is een instant messaging-app misschien meer geschikt. Maar als je een belangrijke beslissing moet nemen die veel overleg vereist, dan is het waarschijnlijk beter om een videoconferentie te houden.Door het oefenen van het selecteren van eenvoudige digitale technologieën voor interactie en het herkennen van geschikte communicatiemiddelen voor een bepaalde context, ben je beter in staat om effectief te communiceren en samen te werken met je team.

Maar daar houdt het niet op - verhoog de waarde van je badge door je leerproces en prestaties toe te voegen aan je badge. Dit stelt potentiële werkgevers in staat om een beter inzicht te krijgen in jouw digitale vaardigheden

Умения

DIGCOMP
#Identifying digital competence gaps
DIGCOMP
#Programming
DIGCOMP
#Solving technical problems
DIGCOMP
#Creatively using digital technology
DIGCOMP
#Netiquette
DIGCOMP
#Protecting health and well-being
DIGCOMP
#Evaluating data, information and digital content
DIGCOMP
#Developing digital content
DIGCOMP
#Collaborating through digital technologies
DIGCOMP
#Integrating and re-elaborating digital content
DIGCOMP
#Protecting personal data and privacy
DIGCOMP
#Browsing, searching and filtering data, information and digital content
DIGCOMP
#Protecting the environment
DIGCOMP
#Managing data, information and digital content
DIGCOMP
#Integrating through digital technologies
DIGCOMP
#Identifying needs and technological responses
DIGCOMP
#Engaging citizenship through digital technologies
DIGCOMP
#Protecting devices
DIGCOMP
#Sharing through digital technologies
DIGCOMP
#Copyright and licences
Мероприятия: 5
Начато: 9
Завершенный плейлист: 2
Поделиться:

Организаторы

VIBE Breda
Badgecraft размещает эту платформу и разрабатывает ее вместе с ведущими образовательными организациями. Программа Европейского Союза Erasmus+ выделила софинансирование для создания первой версии этой платформы. Свяжитесь с support@badgecraft.eu.
Платформа
Изменить язык:
Со-финансировано в рамках программы Erasmus+ Европейского Союза
Домашняя страницаКартаМероприятияПлейлисты