About
Playlists
Sign up
6

Digitale vaardigheden

Join
OverviewБэйджыEndorsements

Digitale vaardigheden

Join

Content

Digitale competentie gaat over het zelfverzekerd, kritisch en verantwoord gebruik maken van digitale technologieën voor educatieve, professionele en maatschappelijke doeleinden. Het is van cruciaal belang dat we deze vaardigheden ontwikkelen, aangezien we leven in een steeds digitalere wereld waarbij technologieën een belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven. Het omvat niet alleen het begrijpen van informatie- en datageletterdheid, communicatie en samenwerking, mediageletterdheid en digitale contentcreatie, maar ook belangrijke aspecten zoals veiligheid (waaronder digitaal welzijn en competenties in verband met cyberbeveiliging), kwesties in verband met intellectueel eigendom, problemen oplossen en kritisch denken.
Het beheersen van digitale competenties stelt ons in staat om meer geïnformeerde beslissingen te nemen en effectief te communiceren in de digitale wereld, wat onmisbaar is in onze huidige samenleving.

Activities to complete

Complete the following activities, earn badges and you will see your playlist progress updated
Informatie- en datageletterdheid
Mandatory
Unknown duration
View full activity

Content

Problemen oplossen in digitale omgevingen betekent dat je leert omgaan met technische problemen die je tegenkomt bij het gebruik van digitale tools en apparaten. Dit omvat het identificeren van problemen en het vinden van oplossingen, het experimenteren met verschillende opties en het gebruiken van kritisch denken en logica om het probleem op te lossen.
Waarom is dit belangrijk? Tegenwoordig zijn we steeds afhankelijker van digitale technologie en het kan behoorlijk stressvol zijn wanneer er iets fout gaat. Door te leren hoe je problemen in digitale omgevingen kunt oplossen, vergroot je je zelfvertrouwen en verminder je frustratie en stress. Het stelt je in staat om effectiever te werken en te communiceren met anderen in digitale omgevingen. Het is ook een waardevolle vaardigheid in veel banen en carrières, omdat werkgevers vaak op zoek zijn naar mensen die in staat zijn om technische problemen op te lossen en innovatieve oplossingen te bedenken.

De Problemen oplossen competenties
5.1 Oplossen van technische problemen

5.1 Het herkennen van technische problemen bij de bediening van apparaten en het gebruik van digitale omgevingen en het oplossen ervan (van troubleshooten tot het oplossen van complexere problemen).
5.2 Herkennen van behoeften en technologische oplossingen

5.2 Het beoordelen van behoeften en het herkennen, evalueren, selecteren en gebruiken van digitale tools en mogelijke technologische oplossingen. Het aanpassen van digitale omgevingen en deze afstemmen op persoonlijke behoeften (bijv. toegankelijkheid).
5.3 Creatief gebruik van digitale technologie

5.3 Het gebruiken van digitale tools en technologieën om kennis te creëren en om processen en producten te innoveren. Het deelnemen aan individuele en collectieve cognitieve verwerking om conceptuele problemen en probleemsituaties in digitale omgevingen te begrijpen en op te lossen.
5.4 Herkennen van lacunes in digitale competentie

5.4 Het begrijpen op welk vlak de eigen digitale competentie verbeterd of geactualiseerd moet worden. Het kunnen ondersteunen van anderen bij de ontwikkeling van hun digitale competentie. Het zoeken naar mogelijkheden voor zelfontwikkeling en het op de hoogte blijven van de digitale ontwikkelingen. 

Open Badges
Ben jij klaar om nieuwe vaardigheden te leren en een Open Badge te verdienen? Of je nu liever zelfstandig werkt of begeleiding nodig hebt, er zijn talloze manieren om aan de slag te gaan. Het mooie is dat jij zelf mag kiezen waar je je op wilt richten, gebaseerd op je eigen interesses en passies.
Er zijn vele manieren om deze vaardigheden te demonstreren en je krijgt de vrijheid om verschillende opties te verkennen die het best bij jou passen. Het mooie aan deze competenties is dat ze allemaal uit vier verschillende beheersingslevels bestaan. Dit betekent dat je voor elke competentie de kans hebt om op maar liefst vier verschillende levels een Open Badge te verdienen. Zodra je vertrouwen hebt in je vaardigheden, is het tijd om deze te laten zien aan je coach of werkbegeleider. Wanneer je jouw beheersing hebt bewezen, wordt de Open Badge met trots aan je toegekend. Waar wacht je nog op? Laten we samen aan de slag gaan met het ontdekken en ontwikkelen van jouw competenties!

Andere belangrijke vaardigheden
Door je digitale vaardigheden te versterken laat je niet alleen de digitale vaardigheden zien, maar ook andere belangrijke vaardigheden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om goed te kunnen lezen op papier en op het scherm. Ook moet je weten hoe je je verantwoordelijk kunt gedragen als burger en hoe je volledig kunt deelnemen aan het maatschappelijke en sociale leven.
Wanneer je in staat bent om traditionele en nieuwe vormen van media te gebruiken, kritisch te beoordelen en er goed mee om te gaan, dan heb je ook gewerkt aan de competentie 'burgerschap'. Want het is belangrijk om te begrijpen wat de rol en functies van media zijn in democratische samenlevingen.
Dus door digitale vaardigheden te ontwikkelen, kun je niet alleen beter gebruik maken van digitale technologieën, maar kun je ook beter meedoen in de maatschappij en een verantwoordelijke burger zijn. Het is dus echt de moeite waard om digitale vaardigheden te blijven ontwikkelen en toe te passen.


Get activity badge

oplossen van technische problemen Get this badge

Badge informationEndorsements
De badgehouder heeft bewezen toegewijd en competent de competentie problemen oplossen: oplossen van technische problemen te beheersen. Met trots kan hij of zij de volgende resultaten en vaardigheden aantonen:

Het herkennen van technische problemen bij de bediening van apparaten en het gebruik van digitale omgevingen en het oplossen ervan (van troubleshooten tot het oplossen van complexere problemen).

Op basisniveau, zelfstandig en waar nodig met passende begeleiding, kan ik:
  • eenvoudige technische problemen bij het bedienen van apparaten en het gebruik van digitale omgevingen herkennen;
  • eenvoudige oplossingen voor bovenstaande problemen herkennen..
(c) DigComp 2.2

Deze prestaties zijn in samenspraak met de badgehouder erkend en beloond door de coach en werkbegeleider, die de badge hebben uitgegeven als teken van de prestaties van de badgehouder.
Of jij als lezer van deze badge nu een werkgever bent die op zoek is naar een persoon met digitale vaardigheden, of iemand die zijn of haar vaardigheden wil aantonen en versterken, deze badge is een duidelijk teken van digitale kennis en vaardigheden.
Tasks
Task no.1
Issued by organiser or scanning QR code
Maak een plan met jouw coach over welke taken jij gaat uitvoeren om de volgende vaardigheden onder controle te krijgen.
  • eenvoudige technische problemen bij het bedienen van apparaten en het gebruik van digitale omgevingen herkennen;
  • eenvoudige oplossingen voor bovenstaande problemen herkennen.

Voorbeelden om deze vaardigheden te ontwikkelen:
  • Stel je voor: je bent net thuisgekomen van een lange dag werken en je wilt graag ontspannen door een filmpje te kijken op je smart-tv. Maar als je de afstandsbediening pakt en op de aan-knop drukt, gebeurt er niets. Wat nu? Het kan zijn dat je tv niet is aangesloten op het stopcontact, dat de batterijen van de afstandsbediening leeg zijn, of dat er iets anders aan de hand is. Wanneer je niet zo technisch bent aangelegd, kan zo'n situatie heel frustrerend zijn. Maar door te oefenen met het herkennen van eenvoudige technische problemen en oplossingen, kun je dit soort situaties gemakkelijker aanpakken. Zo kun je bijvoorbeeld leren dat je eerst moet controleren of je apparaat is aangesloten en of de batterijen van de afstandsbediening nog goed zijn. Als dat niet werkt, kun je proberen de stekker uit het stopcontact te halen en weer terug te plaatsen, of de afstandsbediening te resetten.
  • Stel je voor dat je een nieuwe smartphone hebt gekocht en je wilt een foto maken van jezelf. Je opent de camera-app, maar je kunt geen selfie-modus vinden. Je probeert op verschillende knoppen te drukken, maar het lijkt niet te werken.In dit geval is het belangrijk om te weten hoe je eenvoudige technische problemen kunt herkennen. Het probleem is dat je de selfie-modus niet kunt vinden. Een mogelijke oplossing is om te zoeken naar een knop met een pictogram van een camera met een omgekeerde pijl, omdat dit meestal de knop is om van camera te wisselen. Als je deze knop hebt gevonden en erop hebt geklikt, zou de camera moeten omschakelen naar de selfie-modus.
Door regelmatig te oefenen met het herkennen van dit soort problemen en oplossingen, word je steeds handiger in het bedienen van apparaten en het gebruik van digitale omgevingen. Zo kun je in de toekomst gemakkelijker omgaan met technische problemen en voorkom je dat je onnodig gefrustreerd raakt.
Stap 1: Kies iets waar jij soms tegenaan loopt, maar houdt het eenvoudig.
Stap 2: Bedenk een aantal mogelijke oplossingen en wanneer je deze niet weet te bedenken, kun je misschien iemand in je omgeving bedenken die met je kan meedenken over de mogelijke oplossingen?

Maar daar houdt het niet op - verhoog de waarde van je badge door je leerproces en prestaties toe te voegen aan je badge. Dit stelt potentiële werkgevers in staat om een beter inzicht te krijgen in jouw digitale vaardigheden

Skills

DIGCOMP
#Identifying digital competence gaps
DIGCOMP
#Programming
DIGCOMP
#Solving technical problems
DIGCOMP
#Creatively using digital technology
DIGCOMP
#Netiquette
DIGCOMP
#Protecting health and well-being
DIGCOMP
#Evaluating data, information and digital content
DIGCOMP
#Developing digital content
DIGCOMP
#Collaborating through digital technologies
DIGCOMP
#Integrating and re-elaborating digital content
DIGCOMP
#Protecting personal data and privacy
DIGCOMP
#Browsing, searching and filtering data, information and digital content
DIGCOMP
#Protecting the environment
DIGCOMP
#Managing data, information and digital content
DIGCOMP
#Integrating through digital technologies
DIGCOMP
#Identifying needs and technological responses
DIGCOMP
#Engaging citizenship through digital technologies
DIGCOMP
#Protecting devices
DIGCOMP
#Sharing through digital technologies
DIGCOMP
#Copyright and licences
Activities: 5
Started: 9
Completed playlist: 2
Share:

Organisers

VIBE Breda
Badgecraft hosts this platform and develops it together with leading educational organisations. The European Union's programme Erasmus+ granted co-funding for building the first version of this platform. Contact support@badgecraft.eu.
Platform
Change to another language:
Co-funded by the Erasmus+ programme of the European Union
HomeMapActivitiesPlaylists