O nas
Seznami predvajanja
Registracija
12

Informatie- en datageletterdheid

Pridruži se
PregledZnačkePotrditve

Informatie- en datageletterdheid

Pridruži se

Content

Informatie- en datageletterdheid gaat over de vaardigheden die je nodig hebt om informatie en data op een slimme en effectieve manier te kunnen gebruiken. Dit betekent dat je in staat moet zijn om informatie en data te vinden, te begrijpen, te beoordelen en te gebruiken voor verschillende doeleinden. Het gaat dus niet alleen om het vinden van informatie op internet, maar ook om het begrijpen van de informatie die je hebt gevonden.
Wanneer je online iets wilt zoeken, dan heb je een aantal vaardigheden nodig. Het is dan bijvoorbeeld belangrijk te weten wat je zoekt, waar je dat kunt vinden, hoe je dat kunt vinden en hoe je kunt beoordelen of wat je gevonden hebt betrouwbaar is.
Ook is het handig als je weet hoe je de gevonden informatie op een handige plek kunt opslaan en hoe je alles goed kunt ordenen, zodat je het later makkelijk terug kunt vinden. Dit zijn allemaal belangrijke vaardigheden die je kunt gebruiken als je digitaal actief bent, oftewel als je regelmatig gebruik maakt van computer, internet en/of andere digitale apparaten.
Door deze vaardigheden te leren en toe te passen, kun je makkelijker en efficiënter vinden wat je nodig hebt en kun je beter beoordelen welke informatie betrouwbaar is. Ook kun je je digitale bestanden beter ordenen en terugvinden, zodat je ze later nog eens kunt gebruiken. Dit alles maakt het leven makkelijker en leuker, zeker als je regelmatig gebruik maakt van digitale technologieën.

Digitale content
Digitale content verwijst naar elk type informatie dat digitaal beschikbaar is. Dit kan van alles zijn, zoals tekst, afbeeldingen, video's, geluidsopnamen, presentaties, grafieken en meer. Het kan bijvoorbeeld gaan om een website, een online artikel, een e-book, een fotoalbum, een podcast, een YouTube-video of een online training. Digitale content kan zowel door individuen als bedrijven worden gemaakt en gepubliceerd, en het is overal op het internet te vinden. Het kan worden geopend en gedeeld via computers, smartphones, tablets en andere digitale apparaten die zijn verbonden met het internet.

De informatie- en datageletterdheid competenties
1.1 Browsen, zoeken en filteren van data, informatie en digitale content

1.1 Het verwoorden van informatiebehoeften, het zoeken van en toegang krijgen tot data, informatie en content in digitale omgevingen en hiertussen navigeren. Het vaststellen en bijwerken van persoonlijke zoekstrategieën. 
1.2 Evalueren van data, informatie en digitale content 

1.2 Het analyseren, vergelijken en kritisch beoordelen van de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van databronnen, informatie en digitale content. Het analyseren, interpreteren en kritisch evalueren van de data, informatie en digitale content. 
1.3 Beheren van data, informatie en digitale content 

1.3 Het ordenen, opslaan en opvragen van data, informatie en content in digitale omgevingen. Het ordenen en verwerken van deze data, informatie en content in een gestructureerde omgeving. 

Open Badges
Ben jij klaar om nieuwe vaardigheden te leren en een Open Badge te verdienen? Of je nu liever zelfstandig werkt of begeleiding nodig hebt, er zijn talloze manieren om aan de slag te gaan. Het mooie is dat jij zelf mag kiezen waar je je op wilt richten, gebaseerd op je eigen interesses en passies.
Er zijn vele manieren om deze vaardigheden te demonstreren en je krijgt de vrijheid om verschillende opties te verkennen die het best bij jou passen. Het mooie aan deze competenties is dat ze allemaal uit vier verschillende beheersingslevels bestaan. Dit betekent dat je voor elke competentie de kans hebt om op maar liefst vier verschillende levels een Open Badge te verdienen. Zodra je vertrouwen hebt in je vaardigheden, is het tijd om deze te laten zien aan je coach of werkbegeleider. Wanneer je jouw beheersing hebt bewezen, wordt de Open Badge met trots aan je toegekend. Waar wacht je nog op? Laten we samen aan de slag gaan met het ontdekken en ontwikkelen van jouw competenties!

Andere belangrijke vaardigheden
Door je digitale vaardigheden te versterken laat je niet alleen de digitale vaardigheden zien, maar ook andere belangrijke vaardigheden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om goed te kunnen lezen op papier en op het scherm. Ook moet je weten hoe je je verantwoordelijk kunt gedragen als burger en hoe je volledig kunt deelnemen aan het maatschappelijke en sociale leven.
Wanneer je in staat bent om traditionele en nieuwe vormen van media te gebruiken, kritisch te beoordelen en er goed mee om te gaan, dan heb je ook gewerkt aan de competentie 'burgerschap'. Want het is belangrijk om te begrijpen wat de rol en functies van media zijn in democratische samenlevingen.
Dus door digitale vaardigheden te ontwikkelen, kun je niet alleen beter gebruik maken van digitale technologieën, maar kun je ook beter meedoen in de maatschappij en een verantwoordelijke burger zijn. Het is dus echt de moeite waard om digitale vaardigheden te blijven ontwikkelen en toe te passen.

Pridobite značko aktivnosti

Browsen, zoeken en filteren van data, informatie en digitale content Pridobi to značko

Informacije o značkiPotrditve
De badgehouder heeft bewezen toegewijd en competent de competentie Informatie en datageletterdheid: Browsen, zoeken en filteren van data, informatie en digitale content te beheersen. Met trots kan hij of zij de volgende resultaten en vaardigheden aantonen:

Het verwoorden van informatiebehoeften, het zoeken van en toegang krijgen tot data, informatie en content in digitale omgevingen en hiertussen navigeren. Het vaststellen en bijwerken van persoonlijke zoekstrategieën.

Op basisniveau, zelfstandig en waar nodig met passende begeleiding, kan ik:
 • mijn informatiebehoeften herkennen;
 • data, informatie en content met behulp van een eenvoudige zoekopdracht in digitale omgevingen vinden;
 • achterhalen hoe ik toegang tot deze data, informatie en content krijg en hoe ik ertussen kan navigeren;
 • eenvoudige persoonlijke zoekstrategieën herkennen.
(c) DigComp 2.2

Deze prestaties zijn in samenspraak met de badgehouder erkend en beloond door de coach en werkbegeleider, die de badge hebben uitgegeven als teken van de prestaties van de badgehouder.
Of jij als lezer van deze badge nu een werkgever bent die op zoek is naar een persoon met digitale vaardigheden, of iemand die zijn of haar vaardigheden wil aantonen en versterken, deze badge is een duidelijk teken van digitale kennis en vaardigheden.
Naloge
Naloga št.1
Izda organizator ali skeniranje QR kode
Maak een plan met jouw coach over welke taken jij gaat uitvoeren om de volgende vaardigheden onder controle te krijgen.
 • mijn informatiebehoeften herkennen;
 • data, informatie en content met behulp van een eenvoudige zoekopdracht in digitale omgevingen vinden;
 • achterhalen hoe ik toegang tot deze data, informatie en content krijg en hoe ik ertussen kan navigeren;
 • eenvoudige persoonlijke zoekstrategieën herkennen.

Voorbeelden om deze vaardigheden te ontwikkelen:
 • Om je informatiebehoeften te herkennen, kun je nadenken over wat je wilt weten of leren. Als je bijvoorbeeld wilt weten hoe je een taart bakt, is dat jouw informatiebehoefte.
 • Om data, informatie en content te vinden met behulp van een eenvoudige zoekopdracht, kun je bijvoorbeeld Google gebruiken. Typ gewoon de woorden in waar je naar zoekt en druk op Enter. Je zult dan een lijst met websites en informatie krijgen die relevant zijn voor jouw zoekopdracht.
 • Om erachter te komen hoe je toegang krijgt tot de informatie die je hebt gevonden en hoe je er doorheen kunt navigeren, kun je bijvoorbeeld op de link naar een website klikken en kijken wat er gebeurt. Je kunt ook proberen om de informatie op de pagina te lezen en te begrijpen wat er staat.
 • Om eenvoudige persoonlijke zoekstrategieën te herkennen, kun je bijvoorbeeld nadenken over welke zoekwoorden je moet gebruiken om de informatie te vinden die je nodig hebt. Je kunt ook kijken naar hoe de informatie op de pagina is georganiseerd en welke secties relevant zijn voor jouw zoekopdracht.

Maar daar houdt het niet op - verhoog de waarde van je badge door je leerproces en prestaties toe te voegen aan je badge. Dit stelt potentiële werkgevers in staat om een beter inzicht te krijgen in jouw digitale vaardigheden.

Veščine

DIGCOMP
#Browsing, searching and filtering data, information and digital content
DIGCOMP
#Evaluating data, information and digital content
DIGCOMP
#Managing data, information and digital content
Kariera in pripravljenost za delo
Na seznam predvajanja dodan/a (1)
Deli:

Organizatorji

VIBE Breda

Uporabljeno v seznamu predvajanja

Digitale vaardigheden
VIBE Breda
Ustvarjeno na Vibe learning platform
Badgecraft vodi spletno infrastrukturo za mesta in regije učenja in jo razvija skupaj z vodilnimi izobraževalnimi organizacijami. Evropski konzorcij razvija to platformo s pomočjo sofinanciranja programa Evropske unije Erasmus+. Kontaktirajte support@badgecraft.eu.
Platforma
Preklopite na drug jezik:
Sofinancirano s strani programa Evropske unije Erasmus+
DomovZemljevidAktivnostiSeznami predvajanja